26 Ocak 2013 Cumartesi

İstanbul'un Yarım Kalan Ansiklopedisi...




Yarım kalan tarihi İstanbul Ansiklopedisi tamamlanıyor mu?

Kent ansiklopedisinin ilk önemli örneği olan ancak yarım kalan Reşad Ekrem Koçu'nun ömrünü adadığı İstanbul Ansiklopedisi'nin kayıp metinleri ve resimleri yıllar sonra keşfedildi ve tamamlanması ümidi doğdu




Reşad Ekrem Koçu’nun yarım kalan şaheseri İstanbul Ansiklopedisi'nin kayıp metinleri gün ışığına çıktı. Koçu, büyük özveri ve kişisel çabasıyla iki kez yayınlanması için mücadele verdiği ansiklopedinin yayımını ölümüne kadar sürdürmüş ancak “Gökçınar” maddesine kadar gelebilmişti.
1958-1971 yılları arasında 11 cilt olarak yayımlanan Reşad Ekrem Koçu’nun efsanevi İstanbul Ansiklopedisi Pelin Esmer’in filmi '11’e 10 Kala'da da karşımıza çıkmıştı.
Sahaf Emin Nedret İşli, 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi'nin 9. sayısında kaleme aldığı "Kültür Hayatımızın Dinmeyen Yarası: Reşad Ekrem Koçu ve Tamamlanamayan İstanbul Ansiklopedisi" başlıklı makalede, Koçu'nun Ansiklopedi'yi yazım serüvenini ve vefatından sonra kaybolduğu iddia edilen nüshalarla ilgili yaşanan ilginç gelişmeleri anlatıyor.
İşli, arşivin Bab-ı Ali'de yayıncılık yapmış, Koçu'nun evlatlığı Mehmet Koçu'nun da yanında çalıştığı bir ailede olduğunu söylüyor. Telifi ve bürokratik konuları halleden Kültür AŞ, ansiklopedinin tamamlanmış 11 cildini ve kayıp olduğu söylenen maddeleri sponsor bulduğu takdirde yayımlayacak.
KAYIP DENİLEN KABACA TASNİF EDİLMİŞ METİNLER BULUNDU
İstanbul Ansiklopedisi'nin kayıp denilen metinleri, dokümanları, resimleri aslında sessiz sedasız bekliyormuş. Araştırmacı Nedret İşli, zarflarda bekleyen maddelerin, notların ve resimlerin köklü bir aile tarafından muhafaza edildiğini ve az bir kısmı hariç günümüze kadar ulaştığını söylüyor. Bugün bu ailenin müstakil bir mülkünde muhafaza edilen, kabaca tasnif edilmiş olarak korunan kıymetli arşiv bir hazine niteliği taşıyor. Ortaya çıkan nüshalar şayet yayınlanabilirse Koçu'nun bir ömür boyu peşinden koştuğu hayali de gerçekleşmiş olacak.

http://resatekremkocu.blogspot.com/

Hiç yorum yok: