7 Eylül 2013 Cumartesi

Fimo ve Tuz Seramiği Hamuru...

Fimo hamuru evde nasıl yapılır


Malzemeler:

2 su bardağı un
2 su bardağı su
1 su bardağı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Parmak boyası ya da gıda boyası

Yapılışı

Un, su, tuz ve sıvıyağı karıştırarak hamur haline gelene kadar pişirin. Küçük parçalara ayırarak her bir parçaya gıda boyası yada parmak boyasıyla renk vererek yoğurun.



Fimo hamuru oyun hamurunu andıran, kolayca şekil verilebilecek yumuşaklıkta, 

fırında pişirildiğinde sertleşen bir malzemedir. Kullanım alanları sınırsızdır. 

Kolye, küpe, bileklik, toka gibi her türlü takı yapımında, vazo, biblo gibi ev süs 

eşyalarında ve her türlü obje yapımında fimo hamurundan faydalanabilirsiniz.

Kaynak:
http://ellerinsanati.blogspot.com/2013/03/fimo-hamuru-nasil-yapilir.html


Önce hamurumuzun tarifini bi hatırlayalım….
Tuz seramiği (Figen abla tarifi)
.1 bardak tuz
.2 bardak un
.1 bardak su
Evet..Hamurum hazır…
Eğer cıvık olduysa kağıt havluya sarıp bekletin biraz suyunu çeksin.
****************************
-1- Seramik hamuru 
 • 3/4 fincan tutkal
• 1 / 2 bardak su 
• 1 tatlı kaşığı krem, örneğin arko yada nivea;
• 1 tatlı kaşığı gliserin (veya vazelin) 
• 1 fincan mısır nişastası 
Başlamadan önce tüm malzemeyi hazırlayın. Bir tencerede tüm sıvı maddeler birleştirin. 
Ocağı orta ısıya alın. Pürüzsüz bir karışım olana dek karıştırın.
Nişastayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışımın hızla dokusu değişecektir. 
Önce, sıvı peynir gibi olacak … 
Birkaç dakika patates püresine benzeyecek.
Ne zaman hamur oratada toplanırsa ve tencerenin kenarlarından ayrılırsa hazır demektir.
Temiz ıslak bir mutfak havlusu ile hamuru tezgaha alın. Hamur hala çok sıcak olup, soğuk nemli havlu hamuru biraz soğutacaktır. 
Havlunuzu ısındıkça soğuk suda yıkayıp iyice sıkıp elinizin dayanacağı ısıya kadar bekleyin. 
Elinize biraz mısır nişastası serpin ve havlu olmadan yoğurmaya devam edin. Ellerinize yapışmaya başladıkça arada nişasta kasesine batırıp işleme devam edin. Böylece hamur yapışkan olmayacaktır. Ayrıca çalışma yüzeyinede nişasta serpebilirsiniz. 
Tüm işlem bittiğinde bir yumru şekline gelecektir. Bu tarifi yaklaşık bir portakal büyüklüğünde hamur için verilmiştir. Yaklaşık beş dakika hamuru dinlendirin, yumuşayacaktır ve artık hazır demektir.
Hamuru ağzı kapalı bir kapta yada plastik torbada muhafaza etmeniz gerekecektir.


Haber Kaynağı:
http://figenabla.wordpress.com/category/tuz-seramigi-hamuru-tarifi/

Hiç yorum yok: